۩ Оперета «Шаріка або Кохання січового стрільця»
Середа, 24 квітня

Шаріка або Кохання січового стрільцяРомантична оперета Ярослава Барнича «Шаріка».

Режисер-постановник нової вистави відомий режисер, народний артист України  - Федір Стригун.

Оперету «Шаріка» Ярослав Барнич написав у 1934 році. І до 1939 року вона з успіхом йшла у багатьох галицьких театрах. У ній йдеться про романтичну історію кохання мадярської дівчини та січового стрільця. В опереті показано звичайне життя українських вояків тих часів, які уміли не тільки воювати, а й кохати та бачити навколо себе усе прекрасне. Почуття, які розгораються між двома молодими людьми чудово підкреслює мелодійна музика Ярослава Барнича.

- Ви знаєте, ми втратили покоління початку минулого століття – січових стрільців, – каже режисер-постановник Федір Стригун. – Це покоління романтики, поезії, музики, духовного аристократизму. Я завжди преклонявся і преклоняюсь перед цими людьми, хочеться, щоб про них залишилася світла пам’ять. Бо вони починали боротьбу за незалежність України на початку минулого століття. Повірте мені, пройде 100, 200, 300 років, а музика ця буде жити, і ми завжди будемо співати ці пісні і згадувати січових стрільців.

У 1942 році прем’єра «Шаріки» відбулася в Івано-Франківську. На жаль, тоді актори та глядачі були заарештовані Гестапо. А потім сорок двоє чоловік із заарештованих розстріляли. Після цього, як розповів Федір Стригун, автор оперети повернувся до Львова посивілим. Через деякий час він емігрував до Америки. Довший час він прожив у штаті Огайо, в Клівленді, де й похований. Відомо, що Барнич написав чотири оперети: «Дівча з Маслосоюзу», «Шаріка», «Пригода у Черчі» та «Гуцулка Ксеня». Дві із них, які вдалося віднайти, Федір Стригун поставив на сцені Національного академічного українського драматичного театру імені М. Заньковецької  у Львові. Саме він повернув до життя твори цього українського композитора. Власне, і авторські права на оперет Барнича, сьогодні належать Федору Стригуну.

-  Ірена, донька Ярослава Барнича, коли приїхала на прем’єру «Шаріки» у 1996 році, то привезла ще «Гуцулку Ксеню». Тоді вона сказала: «Дарую пану Стригуну, авторські права всі належать йому і театру Заньковецької». Я вважаю, що оскільки це право театру Заньковецької, то це не моє право, а право Барнича, і ці права хай належать Україні та українцям.

Тепер «Шаріка, або Кохання січового стрільця» буде й у репертуарі нашого драмтеатру. З тернопільськими акторами над цією оперетою відомий режисер працював близько п’яти місяців. До її постановки залучили майже 40 акторів. Є серед них народні артисти України: Люся Давидко, В’ячеслав Хім’як, заслужені артисти України: Богдан Стецько, Наталія Лемішка, Марія Гонта, Борис Репка, Сергій Андрушко, Олександр Папуша, Дмитро Губ’як, актори Віталій Луговий, Ірина та Олена Складан, Михайло Безпалько. В опереті беруть участь майже всі молоді актори театру. Цікаво, що  головну роль також віддали молодій актрисі – Юлії Хміль.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Останні відгуки про заклади

Найкраща ігрова дитяча кімната ХЕППІ КІДС-HAPPY KIDS 5 stars
Ольга: Чудова ігрова кімната, зручно що можна продовжувати свято! Серед інших ігрових, нашій малечі найбільш до вподоби саме Хе...
Найкраща ігрова дитяча кімната ХЕППІ КІДС-HAPPY KIDS 5 stars
Таня: Я задоволена і діти також. Рекомендую!
Нічний клуб «el Dorado» 0 stars
: Обслуговування ужасне офіціанти хамлять рахунок беруть здачу не приносять і це вже не перший раз там таке, конья...
Туристична фірма «Еней» 0 stars
Андрій: Кантора бере гроші, і ні за що не відповідає, працівникі наглі і хамовиті. Хочете щоб ваша відпустка не відбулась вам до...