Виставка малярства Валерія Дувірака
Четвер, 25 квітня

Виставка марярства Валерія ДувіракаМузей мистецтв Прикарпаття запрошує оглянути виставку малярства Валерія Григоровича Дувірака, присвячену 65-літтю автора.

Валерій Дувірак – один із найталановитіших і найвизначніших художників в українському мистецтві кінця ХХ – початку XXІ століття. Творчість митця відкриває глядачеві з однієї сторони величний, загадковий і досконалий бароковий світ, де панує любов, таємничість і святість, а з іншої сторони перед глядачем постає людина з її «fides et ratio / вірою і розумом», яка проходить свою «Via Dolorosa / Дорогу Страждань».

Зі слів побратимів-художників, Валерій Дувірак – це маестро, який любить творити у тишині серця, у спокої та максимальному зосередженні, він митець, що перебуває у внутрішньому світі романтичного й прекрасного. Його творчі доробки пробуджують у сучасного глядача, який струджений тяжкою працею і надмірною інформацією, великодушність й любов до незалежної України.

Його ім’я вже давно відоме не тільки на Батьківщині, але й далеко поза її межами: США, Канаді, Німеччині, Ізраїлі, Польщі, Чехії та ін. Малярство В. Дувірака надзвичайно глибоке за філософським змістом, самобутнє за колоритом, ліричне за настроєністю, композиційно довершене. Художник, для мистецького світу, назавжди запам’ятається своєю багатогранністю і різноплановістю: канонічним неовізантійським іконним малярством, західноєвропейським сакральним живописом, монументальним мистецтвом і звичайно ж батальними сценами.

Валерій Дувірак народився 09 липня 1951 року в м. Коломиї Івано-Франківської обл. В 1974 році закінчив Косівський технікум народних художніх промислів. В 1979 році – Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва, отримавши диплом з відзнакою. З 1989 року – член Національної спілки художників України. Валерій Дувірак – учасник багатьох українських і міжнародних виставок.

Валерій Дувірак – іконописець-монументаліст. Його сакральні сюжети, що виконані в строгій мозаїчній канонічно-візантійській манері, «дихають» євангельською святістю, спасенною благодаттю, богонатхненністю, ієратичністю. Христос, Пречиста Діва Марія, інші святі в іконних творах В. Дувірака зображені згідно встановлених іконографічних норм таких як площинність, статичність, обернена перспектива та ін.

Митець є також яскравим представником західноєвропейського сакрального малярства. Його фрескові храмові розписи духовних образів створені у стані крайньої експресії, духовного напруження і фізичних сил. Творча манера художника в дечому нагадує Мікеланджело, а в дечому – О. Новаківського. Гармонія й пропорційність – ось головні акценти, що вирізняюбть лики святих пензля В. Дувірака. Обличчя Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці, інших святих, преподобних і праведних – одушетворені, зображені святі навіть своїм зовнішнім виглядом очищають молільників, вводять у світ божественний, у світ спокою, лагідності й любові...

Валерій Григорович – маестро батального жанру. Він дуже вдало відобразив воєнні події і бойове життя благородної визвольної армії Руси-України. Мало хто може зрівнятися з В. Дувіраком у цьому жанрі образотворчого мистецтва. Колористичні вирішення живописних полотен, багатопланові й насичені композиції митця просто вражають. Ідея батальних сцен Дувірака дуже багата – демонстрація сили та гідності незламного й нескореного українського народу. В кожному своєму творі художник старається донести до глядача цілі симфонії сповнені драми і переживання. Його військову тематику можна порівнювати з тематикою робіт таких визначних метрів цього жанру як Н. Зубрицький, Л. Тарасевич, Т. Шевченко, С. Васильківський та ін.

Своїм творчим інтузіазмом, українською національною орієнтацією, духовно-мистецькими ідеалами Валерій Дувірак заохочує вітчизняну молодь до творчості, спонукає любити прекрасне, естетично довершене. Мистецтво Валерія Дувірака – це справжнє багатство, яке назавжди залишиться у культурній скарбниці не тільки українського народу, але й у багатьох країнах Заходу.

Підготував:
КОЗІНЧУК Віталій Романович
доктор східних церковних наук,
член Національної спілки художників України,
провідний науковий співробітник
Музею мистецтв Прикарпаття,
завідувач кафедри гуманітарних наук,
доцент, декан гуманітарного факультету
Івано-Франківського Богословського Університету

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Останні відгуки про заклади

Найкраща ігрова дитяча кімната ХЕППІ КІДС-HAPPY KIDS 5 stars
Ольга: Чудова ігрова кімната, зручно що можна продовжувати свято! Серед інших ігрових, нашій малечі найбільш до вподоби саме Хе...
Найкраща ігрова дитяча кімната ХЕППІ КІДС-HAPPY KIDS 5 stars
Таня: Я задоволена і діти також. Рекомендую!
Нічний клуб «el Dorado» 0 stars
: Обслуговування ужасне офіціанти хамлять рахунок беруть здачу не приносять і це вже не перший раз там таке, конья...
Туристична фірма «Еней» 0 stars
Андрій: Кантора бере гроші, і ні за що не відповідає, працівникі наглі і хамовиті. Хочете щоб ваша відпустка не відбулась вам до...